Verzamel.com
aaaaaaaaaaaaaaaaaa
Bedrijfsperforaties of perfins
De eerste postzegel ter wereld
De eerste Nederlandse postzegel
Feldpost
Tour de France
Verzamelhumor
Aanbiedingen
Veilingen

OVER POSTZEGELS

De eerste postdiensten

Lang voor het verschijnen van de eerste postzegel werden er postdiensten onderhouden. Men neemt aan dat deze niet lang na het ontstaan van de geschreven taal werden begonnen. Door middel van deze postdiensten konden geschreven berichten worden vervoerd en doorgegeven. In de oudheid maakten de heersers gebruik van goed georganiseerde koeriersdiensten die hen op de hoogte hielden van de ontwikkelingen in het rijk. Andersom konden deze heersers instrukties naar plaatselijke bestuurders of legers laten uitgaan. Op deze wijze had de postdienst voornamelijk een funktie voor het vervoeren van bestuurlijke en militaire berichten.

Filatelie

Filatelie, ofwel het verzamelen van postzegels, is bijna net zo oud als de postzegel zelf. Al in 1870 werd in Duitsland (Frankfurt) de eerste postzegeltentoonstelling gehouden. Vooral na 1950 werd het verzamelen van postzegels een veel beoefende hobby voor jong en oud! Het woord filatelie is bedacht door de Franse verzamelaar M. Herpin (omstreeks 1864) en afkomstig uit het Grieks, afgeleid uit de twee woorden "philos" (vriend) en "atelès" (vrij van betaling). . Een van de eerste Nederlandse catalogi is uitgebracht door P. H. Witkamp ‘De postzegels van alle rijken en staten' (1863). De postzegels werden vanaf die tijd al geordend bewaard, in een zgn. voordruk-postzegelalbum (W.F. Dannenfelser). In andere landen verschenen catalogi die nog steeds, uiteraard in nieuwe druk, door verzamelaars gebruikt worden, de Stanley Gibbons, Groot-Brittannië 1865, de Yvert & Tellier, Frankrijk 1896 en de Michel, Duitsland 1920.
Vragen? Mail ons op info@verzamel.com!


MELD U AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Blijf op de hoogte van acties en postzegelnieuws! Vul uw naam en emailadres in, klik op "zend", klik vervolgens op de link in de bevestigingsemail die u ontvangt.