Verzamel.com
aaaaaaaaaaaaaaaaaa
Bedrijfsperforaties of perfins
De eerste postzegel ter wereld
De eerste Nederlandse postzegel
Feldpost
Tour de France
Verzamelhumor
Aanbiedingen
Veilingen

De eerste postzegel ter wereld

De uitvinding van de postzegel wordt toegeschreven aan de Schotse boekdrukker James Chalmers, die op het idee kwam om een nationale zegel uit te brengen die op de post geplakt kon worden. In 1834 drukte hij (bij wijze van proef) een aantal postzegels. Het duurde nog tot 1838 voordat de Schot erin slaagde de overheid voor zijn uitvinding te interesseren. Hij bood zijn zegels aan het 'Mercantill-committee' aan, een parlementscommissie die het port systeem onderzocht.

Op 6 mei was het dan eindelijk zover en verscheen in Groot BrittanniŽ de eerste postzegel ter wereld. Naar de zwarte kleur en de waarde werd deze bekend als de 'Penny Black'. Op deze zegel stond de Britse koningin Victoria afgebeeld, zonder verdere landsaanduiding. In het internationale postverkeer werd het vermelden van het land van herkomst op de postzegel later verplicht gesteld, maar voor Groot BrittanniŽ werd een uitzondering gemaakt, wel verplicht was een portret van het staatshoofd op de postzegel!

De eerste zegels waren nog ongetand en moesten met van elkaar geknipt of gesneden worden. Pas in 1853 pasten de gebroeders Susse de eerste postzegeltanding toe. Het duurde echter tot 1862 voordat de getande zegels van deze Parijse broers officieel werden uitgegeven.

Neem een kijkje in onze veiling Europa, en wie weet treft u een 'Penny Black' aan!
Vragen? Mail ons op info@verzamel.com!MELD U AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Blijf op de hoogte van acties en postzegelnieuws! Vul uw emailadres in, klik op "zend", klik vervolgens op de link in de bevestigingsemail die u ontvangt


Aanmelden Afmelden